Filter

close
0
Onbeperkt
Tegels-Voegen


Weergave:


Bezig met laden...

Tegels voegen.

Na het leggen van vloertegels, of het betegelen van een wand komt het onderdeel van de klus wat zeker zo belangrijk is als het aanbrengen van de tegels zelf. Het voegen van het tegelwerk, of ook wel inwassen genoemd. Deze klus moet met net zo veel precisie worden uitgevoerd als het tegelen zelf. Een slecht gevoegde vloer of wand kan het tegelwerk verprutsen en dit is zonde van de tijd en energie die er is in gestoken.  

Stappenplan Tegels Voegen.

Het voegen van tegels kun je in een paar stappen onderverdelen. Deze stappen gaan we stuk voor stuk uitleggen. In dit stappenplan gaan we uitleggen hoe we keramische tegels gaan voegen. Voor andere materialen zoals natuursteen of glasmozaïek gelden ongeveer dezelfde regels maar kan met name bij natuursteen wat extra aandacht nodig hebben. Bij twijfel kunt het beste contact opnemen met onze klantenservice of uw leverancier contacteren.
Stap 1

Controleren van de voegen.

Voor dat we echt gaan beginnen met het voegen is het raadzaam om alle voegen na te lopen om te kijken of er geen vuil zoals lijmresten in de voegen zijn achtergebleven. Dit kan namelijk verkleuring veroorzaken en kan hinderlijk zijn tijdens het voegen. Als je eenmaal begonnen bent met het voegen wil je niet alsnog de lijmresten uit de voegen willen krabben. Let hier dan ook goed op tijdens het tegelen en verwijder direct overtollig lijm.
Stap 2

Het aanmaken van het voegmiddel.

aanmaken van het voegmiddelHet aanmaken van het voegmiddel is een precisiewerkje. Lees goed op de verpakking hoe je te werk gaat en maak het voegsel met de juiste verhouding water aan. Bij elk merk kan dit iets verschillen. Onze ervaring is erg goed met de voegmiddelen van PCI en Coba. Ook andere A merken werken prima. Om de juiste verhouding te bepalen is het raadzaam een maatbeker te gebruiken. Met name donkere kleuren zijn erg gevoelig voor verkleuring bij de verkeerde verhouding.
Als de juiste verhouding is bepaald maak je het voegmiddel aan met schoon water en in een schone emmer. Doe dit met een geschikte elektrische mixer of met een boormachine met de juiste garde. Roer het mengsel door tot dat er een mooie egale pasta ontstaat. Laat nu het voegmiddel 2 á 3 minuten rijpen en meng het geheel nog maal kort door.
Stap 3

Het insmeren van de voegen

Nu kun je het voegmiddel gaan aanbrengen. Voor de vloer en wand werk het net even anders maar het principe is hetzelfde. Op de vloer neem je wat voegmiddel uit de emmer en leg je dit op de vloer en strijk je dit diagonaal uit over de vloer. Bij het voegen van wandtegels leg je voegmiddel op je voegbord en smeer je dit uit over de wand. Probeer hierbij zo schoon mogelijk te werk te gaan en strijk met het voegbord het overtollige voegmiddel van de tegels af. Als je een stuk hebt gevoegd laat dan het voegmiddel goed aantrekken. Zodra het voegmiddel iets is uitgehard, en je het met een vingertop niet meer kan indrukken kun je naar de volgende stap gaan.
Stap 4

Het vlak sponzen van de voegen.

Als het voegmiddel enigszins is aangetrokken neem je een vochtige spons en ga je met een draaiende beweging over het tegelwerk heen. Het makkelijkste is om hierbij een sponsbord en een voegbak te gebruiken. Ook met een hydro handspons is dit goed te doen. Probeer bij het vlak maken van de voegen niet te veel water te gebruiken. De regel is eigenlijk om dit zo droog mogelijk te doen. Dit om eventuele verkleuringen te voorkomen.
Stap 5.

Schoonmaken van het tegelwerk.

Nu komt het leukste van het voegen van tegels. Het schoonmaken. Ook hierbij is het aan te raden een sponsbak en een sponsbord te gebruiken en het vochtgehalte zo laag mogelijk te houden. Gebruik voor het schoonmaken van het tegelwerk schoon water en maak, als het water troebel begint te worden, de voegbak of emmer weer schoon en gebruik opnieuw schoon water. Strijk met een diagonale beweging over de tegels totdat het tegelwerk goed schoon is. Zo blijft er haast geen sluier achter op de het tegelwerk. Herhaal deze stap eventueel nog een keer om er zeker van te zijn dat het tegelwerk schoon is.
Na deze stap kun je het tegelwerk opwrijven met een oude doek. Zorg wel voor een stof dat geen vezels loslaat. Dit kan in het voegmiddel gaan zitten.


Wij gebruiken cookies om de website optimaal te laten functioneren.

De waardering van Fix Plus Nederland is een 9.2/10 gebaseerd op 1970 reviews.

Ons tegel levelling systeem wordt gedistribueerd door PH Totaal BV