Vloertegels Leggen

U heeft besloten om zelf vloertegels te gaan leggen. Met deze handige tips voor het leggen een tegelvloer proberen wij u op weg te helpen. 
 Voor dat u begint met vloertegels leggen is het verstandig om uw gereedschap goed op orde te hebben. Er wordt niet voor niets gezegd: “Goed gereedschap is het halve werk”. Om een tegelvloer te leggen heeft u het volgende gereedschap nodig:
 
 • Roller of kwast voor het aanbrengen van de primer vloertegels leggen tips
 • Een draad voor het uitzetten van het tegelwerk
 • Een mixer voor het aanmaken van de tegellijm
 • Lijmkam en troffel voor het aanbrengen van de tegellijm
 • Een tegelsnijder voor het op maat snijden van de vloertegels
 • Een zaagmachine of haakse slijper voor het uitzagen van de hoeken
 • Een rolmaat en/of duimstok
 • Timmermans potlood
 • Het Fix-Plus Levelling Systeem :-)

Video vloertegels leggen


Nog meer handige video's bekijken over het leggen van vloertegels....

video vloertegels leggen

Ondergrond Controleren

Het is erg belangrijk dat de ondergrond goed vlak en schoon is. Dit kunt u controleren met een lange waterpas of rij. Kleine oneffenheden kunnen worden opgevangen met tegellijm. Indien de vloer niet goed vlak is dient deze eerst geëgaliseerd te worden. Het Fix-Plus Levelling systeem is niet de oplossing voor oneffen ondergronden. Uiteraard kan men wel kleine oneffenheden opvangen met het Fix-Plus tegellevelling systeem.

Aanbrengen van de primer

Als de vloer vlak en schoon is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de primer. Doe de primer is een emmer of bak en strijk dit gelijkmatig uit over de vloer met een roller. Neem hierbij altijd de gebruiksaanwijzing op de verpakking in acht. In sommige gevallen kan het voorkomen dat de ondervloer erg porreus of droog is waardoor hij veel vocht opneemt. In deze gevallen is het raadzaam om een tweede laag primer aan te brengen.  

Uitmeten Tegelwerk

Probeer bij het uitmeten van het tegelwerk op zo groot mogelijke snijstukken uit te komen. Houd ook rekening met uw meubels, voor als u ergens niet mooi uitkomt. Bij zicht punten zoals een schuifpui is het mooist om hele vloertegels te leggen. Er kan ook een symmetrische verdeling worden gemaakt. Begin dan vanuit het midden zodat u aan beide zijden van de ruimte gelijke snijstukken krijgt. Houd wel rekening met de aangrenzende ruimtes.
Als u heeft besloten waar te beginnen, span dan een draad waar de eerste rij tegels moet komen. Meet deze altijd goed na. 
Bij het leggen van grote vloertegels is het bijna onmogelijk om overal op mooie grote snijstukken uit te komen. Probeer dan de kleinere snijstukken op plekken te laten uitkomen die minder in het zicht zijn.

Aanbrengen Tegellijm

Nadat u de tegellijm heeft aangemaakt volgens de instructies op de verpakking gaan we tegellijm aanbrengen met een lijmkam. Voor het leggen van vloertegels groter als 30x30 cm wordt een lijmkam met een vertanding van minimaal 10 mm geadviseerd. Bij grootformaat vloertegels kunt u de “butter and flow” techniek toepassen. Deze techniek wordt ook wel "dubbel verlijmen" genoemd. Hierbij word de vloer en de achterkant van de vloertegel ingesmeerd met tegellijm.
Breng nu de tegellijm aan langs het gespannen draad. Let op dat de tegellijm niet het draad raakt en altijd vrij van de vloer blijft. Op zoek naar een goede tegellijm? Wij adviseren de de Coba Tegellijm, of de tegellijm van PCI

Vloertegels Leggen

Leg nu de eerste vloertegel langs het draad in de tegellijm. Druk de vloertegel nog niet aan. Plaats nu de levelling clips op de hoeken van de tegel. Blijf hierbij ongeveer 5 cm uit de kant. Druk na het plaatsen van de levelling clips de tegel volledig in de tegellijm. Herhaal deze stap tot het einde van de draad. Probeer het draad dan ook zo lang mogelijk te houden. Plaats nu de keggen in de levelling clips en druk deze aan met de hand. Neem daarna de tang en  fixeer de keggen stevig in de clips. Nu kan de draad weg worden gehaald, en kan de volgende rij tegels gelegd worden. Leg zo de het hele oppervlakte dicht.
Gebruik voor het snijden van de tegels een tegelsnijder om de tegels op maat te snijden. Om hoeken uit vloertegels te halen gebruik dan een tegelzaagmachine of een haakse slijper met diamantschijf.
Als de tegellijm volledig is uitgehard gaan we de clips en keggen verwijderen. Dit kan met een rubberhamer of met wat handig voetenwerk.

Tips Vloertegels Leggen

 • Zorg voor goed gereedschap
 • Neem altijd de droogtijden van de materialen in acht
 • Laat u goed informeren over de te gebruiken materialen zoals tegellijm
 • De ondervloer moet goed vlak zijn

Voor vragen en ondersteuning bij het leggen van vloertegels kunt u contact opnemen met onze klanten service. Een goed begin is het halve werk. ook bij het leggen van vloertegels. 

Voor meer tips over het leggen van vloertegels kunt u ook kijken op onze video pagina. Daar wordt op eenvoudige wijze getoond hoe men het levelling systeem kan toepassen bij het leggen van uw tegelvloer. 

Wij namens het hele Fix-Plus team wensen u veel succes, maar met name veel plezier met het leggen van vloertegels. Komt een situatie tegen bij het leggen van uw eigen vloertegels, waarbij u twijfels heeft? Neem gerust contact op met een van onze specialisten.  

Keramisch Parket Leggen

Keramisch parket, of keramisch hout wordt steeds vaker toegepast en is een perfect alternatief van een “echte” houten vloer. De voordelen ten opzichte van een houten vloer zijn vanzelfsprekend. Keramisch parket is slijtvast, geschikt voor vloerverwarming en is niet meer te onderscheiden van een echte houten vloer.
Het leggen van keramisch parket is een kunst op zich. Om een mooi resultaat te behalen kies dan voor een zo smal mogelijke voeg. Wij adviseren dan ook altijd om de clips van 1 mm, of bij dikkere “keramische planken” de 1,5 mm clips te nemen. De 1,5 mm clips zijn geschikt voor tegels van 6 t/m 16 mm. Bij het leggen van keramisch parket wordt afgeraden om de tegels op halfsteens verband te leggen. Dit omdat de keramische planken altijd een kleine kromming hebben. Met het halfsteens verband komt dan het hoogste punt van de tegel bij het laagste punt van de volgende baan tegels te liggen. Uiteraard kan dit makkelijk opgelost worden door het Fix Plus Levelling systeem. Wij durven dan ook te zeggen dat het met ons levelling systeem wel haalbaar is waardoor het keramisch parket een nog realistische uitstraling krijgt.


Geen keramisch parket is 100% vlak. Dit komt door het productieproces. Hoe langer de "planken" hoe moeilijker het voor de fabrikanten is om ze vlak te maken. 
Hier een aantal tips voor het leggen van een mooie vlakke vloer. Zorg ten eerste voor een goede vertanding. Het liefst een 12 of 15 mm. kam. zodat het keramisch parket goed in de tegellijm komt te liggen. 
Probeer tijdens het leggen er op te letten dat de tegels niet in "half steens" verband komen te liggen. Dit om te voorkomen dat het hoogste punt van de tegel naast het laagste punt van de volgende rij tegels komt te liggen. 
Het gebruik van het Fix-Plus systeem heeft als voordeel dat de kromming uit de tegel getrokken kan worden. Neem wel een goede tegellijm die eventuele spanning en werking van de vloer kan opvangen. 

Vloertegels Leggen een fluitje van een cent?

Een tegelvloer leggen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Gebruik altijd de juiste gereedschappen en voor een perfect resultaat adviseren wij het Fix Plus tegellevelling systeem. Bedenk wel bij het leggen van vloertegels dat het levelling systeem niet de oplossing bied voor niet vlakke vloeren of wanden. Het uitgangspunt bij het leggen van vloertegels of wandtegels is altijd een goede ondergrond. Controleer voordat u begint met vloertegels leggen altijd eerst de vloer. Het zelfde geld voor het betegelen van wandtegels. 

Vloertegels Leggen Welke Lijmkam

Een veel gestelde vraag bij het leggen van vloertegels is welke lijmkam er moet worden gebruikt. De vertanding hangt ten eerste af van welk formaat vloertegels er gelegd gaan worden, en hoe “ruw” is de achterzijde van de vloertegel. Vaak kan worden gesteld: “Hoe groter de vloertegel, hoe groter de vertanding”. Bij het leggen van vloertegels van b.v. 60x60 wordt een 10 mm. vertanding geadviseerd. Bij formaten tot 80x80 een lijmkam met een vertanding van12 mm.  Bij formaten groter dn 80x80 kan met het beste dubbel verlijmen. De vloer wordt dan ingesmeerd met een lijmkam met een vertanding van 12 mm. en de achterkant van de vloertegels met een lijmkam met een vertanding van 6 mm.

Extra Tip

Haal na het leggen van de eerste vloertegel in de tegellijm met de juiste vertanding , deze weer omhoog uit de tegellijm en kijk dan of de vloertegel goed in de lijm zit. Is dit niet het geval gebruik dan een grotere vertanding of kies voor dubbel verlijmen.
Wij gebruiken cookies om de website optimaal te laten functioneren.

De waardering van Fix Plus Nederland is een 9.2/10 gebaseerd op 1194 reviews.